Onze filosofie

Aan de basis van de vechtsportfilosofie is niet het leren verslaan van externe tegenstanders, maar juist het verslaan van de tegenstanders in jezelf. De ware betekenis van vechtkunsten ligt niet in winst of verlies, maar in geduld, oprechtheid, eerlijkheid en wederzijds respect. Ware vechtkunstleerlingen zullen nooit iemand moedwillig beschadigen, maar zijn vriendelijke en verantwoordelijke mensen.

Het doel van het vechtkunstonderwijs bestaat o.a. uit:
- Ontwikkeling van persoonlijke integriteit
- Ontwikkeling van doorzettingsvermogen en vastberadenheid
- Verbetering van de technische vaardigheid
- Ontwikkelen en behouden van beleefdheid en eer
- Ontwikkelen en behouden van oprechte interesse in en respect voor de medemens.

Judo is een van de meest bekende en meest beoefende vechtsporten in de wereld door zijn speels karakter en de lage drempel. Het kan vanaf de leeftijd van 4 jaar worden beoefend. Het woord Ju-do betekent: "de zachte weg". De grondlegger van de Judo, de Japanner Jigoro Kano, vond de oude Jiu-Jitsu vechtkunst te hard en gewelddadig en bedacht zelf een minder agressief en makkelijker te beoefenen "spel": de Kodokan-Judo. De Judosport betekent: Lichamelijke, geestelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling van de judoka zonder de nadruk te leggen op het "vechten" en Respectvol, sportief en verantwoordelijk met elkaar omgaan. Judo is niet alleen sport. Het is een budo, een cultuurvorm die uit normen, waarden, gewoontes en gebruiken bestaat die wij nu ook terugvinden in de regels van deze mooie sport, zoals: groeten, elkaar respecteren, elkaar helpen leren, etc.

Dit begrip willen wij in onze vereniging niet alleen tijdens de lessen en trainingen aan de judoka's doorgeven maar ook in en rond de zaal en tijdens al de door ons georganiseerde activiteiten uitdragen. In onze vereniging ligt de nadruk op het recreatieve aspect van judo. Daarnaast maakt het competitieve aspect ook deel uit van onze activiteiten met reguliere deelname aan toernooien in de regio. Andere activiteiten van onze club:

- Clubkampioenschappen
- Recreatieve activiteiten voor de leden en hun gezinnen
- Demonstraties op scholen
- Uitwisselingstoernooien


Wij wensen iedereen die betrokken is bij onze activiteiten veel judo plezier.