Ouders aan het woord part 1

by Stef ten Haaf

Verhalen op onze site gaan altijd over club activiteiten, wedstrijden of over prestaties van onze leden. Zelden krijgen ouders de kans om van zich te laten horen. Vandaar dat we een nieuw topic openen op de site. Ouders aan het woord. In onze eerste editie geven we het woord aan de mamma van Lars. 

Wie ben jij?

De judovereniging heeft mij gevraagd een aantal vragen te beantwoorden voor op de website. Mijn naam is Karlijn van den Berg, geboren en getogen in 1977 in Nattenhoven en sinds 2001 woonachtig in Elsloo.

Na het volgen van het CIOS en de fysiotherapie opleiding aan de hogeschool Zuyd ben ik in Heerlen gaan werken in een particuliere praktijk. Omdat ik moeite had met stilzitten en door een blessure niet meer kon sporten ben ik verder gaan studeren. Zodoende dat ik mijn opleiding als oedeemtherapeut en osteopaat afgerond heb. Ondertussen ben ik mede-eigenaar geworden van FysioCentraal en OsteopathieCentraal.

Als kind heb ik gejudood bij de judovereniging van Urmond en op het CIOS de blauwe band gehaald in de judo en de jiu jutsi. Na langdurig gevolleybald te hebben (1e divisie) heb ik ook jaren niks meer gedaan. Momenteel fitness ik en ga met mijn man Andre Nijsten en zoon Lars samen wandelen en mountainbiken.

Wie is je/jullie kind?
Onze zoon Lars Nijsten is lid sinds 2017. Omdat hij nu 8 is mag hij op zaterdag meetrainen in de        3e groep. Alles wat met judo te maken heeft, vindt hij leuk. Hij komt graag trainen, 2x per week.

Hoelang doet Lars al judo?
Lars is nu 3 jaar lid van de club. Hij heeft de oranje band met groene slip.

Hoe ervaar je als ouder de vereniging (zowel positief als negatief)?
Uit mijn tijd als trainer en lid van commissies bij verschillende verenigingen heb ik veel geleerd, ook zie je dan de vele verschillen. Omdat de judoclub niet zo groot is kennen de mensen elkaar en ook de trainers en het bestuur. Dit zorgt voor snelle en duidelijke contacten. Alle communicatiesystemen (whats-app, website etc.) helpen daarbij natuurlijk ook. Ook is het een dynamische club die probeert haar leden nieuwe dingen aan te bieden en de ouders daarbij te betrekken.

Als ouder is het prettig om de training bij te mogen wonen, om de vorderingen te blijven zien van je kind. Eigenlijk kan ik geen negatieve dingen noemen. Dat door de Corona enkele zaken gewijzigd zijn is spijtig, maar dat komt allemaal wel goed.

Wat doet judo met je kind? Vooruitgang op gebieden? Of gewoon plezier?
Lars is lief en zachtaardig. Door de judo in hij gegroeid in de uitstraling naar een ander. Hij is niet meer bang wanneer er bijvoorbeeld ruzie wordt gemaakt. Hij komt voor zichzelf op en helpt de vriendjes die in de problemen zijn.

De algemene basisvaardigheden op sportief gebied worden ook ontwikkeld. In mijn ogen kan hij hier in de toekomst zijn profijt mee doen. Bewegen is leuk en geeft hem energie.

Wat gun je de vereniging en je kind de komende jaren?
Eigenlijk gun ik de vereniging dat ze op deze voet verder gaan. Ontwikkelen is mooi maar behouden wat de club heeft (gezelligheid en sociale contacten) is ook heel belangrijk. Alles wat goed is vooral houden zo…

Voor de leden die er nu zijn is het belangrijk om (gezamenlijke) activiteiten te blijven organiseren. Dit om het familiegevoel te behouden. Hierbij denk ik aan het ouder en kind judo, de wedstrijden, het judokamp, seizoen afsluiting voor ouder en kind. Misschien is het voor de kinderen/volwassenen mogelijk om meer deel te nemen aan team- wedstrijden, bijvoorbeeld in de club. Dit verhoogt het saamhorigheidsgevoel, het onderling samenwerken en aanpassingsvermogen.

Voor Lars gun ik dat hij de komende jaren plezier blijft houden in de judo, dit samen met zijn vriendjes. Door het aanleren van nieuwe technieken neemt hopelijk zijn zelfvertrouwen nog verder toe en ook zijn concentratievermogen.

Wat kun je andere ouders aanraden als het gaat om te kiezen voor judo?
Judo gaat gepaard met o.a. discipline. Dit kan in het begin voor de ouder en het kind even wennen zijn. Maar door het dragen van een judo pak is iedereen gelijk en heeft respect voor elkaar. Hier kunnen de kinderen veel van leren. Dit kan later tijdens het functioneren in de maatschappij van pas komen.

Ook is het goed om te zien dat de kinderen zelfvertrouwen krijgen wanneer ze moeite hebben om voor zichzelf op te komen. Welke sport een kind ook uitvoert hij moet dit met plezier doen. Judo is ook een mogelijkheid. Kijk naar je eigen kind en kom dan proeflessen volgen om te beoordelen of judo een goede match is. Je zult zien dat je kind met sprongen vooruitgaat.