Sjef 20 jaar trainer bij Kenshiro Abbé!!!

by Stef ten Haaf

Het was het seizoen van 2000-2001. Shelly stopte als hooftrainer en het bestuur stond voor een onmogelijke opgave. Het vinden van een nieuwe hoofdtrainer. Dit lukte ze. Na kort Peter Bux als invaltrainer te hebben gehad, presenteerde ze: Sjef Stevens. Sjef begon op zaterdag 21 oktober 2000 en is sindsdien het vaste gezicht tijdens de lessen bij J.V. Kenshiro Abbé.

Met het vertrek van Shelly en de komst van Sjef veranderde er veel bij Kenshiro Abbé. De zachte hand van Shelly werd de stevige hand van Sjef. Sjef is een technische trainer met ontzettend veel wedstrijd ervaring. Als we oud leden spreken, gaat het nog altijd over de harde stem die tijdens de trainingen door de zaal galmde. "Is hij nu boos op ons"? Was een veel gebruikte zin. En ja, soms was hij boos. Maar dat kwam dan meestal voort omdat hij vond dat je beter kon. Soms (tijdens examens) was hij gewoon ook zelf zenuwachtig voor zijn judoka's. 

Sjef heeft in 20 jaar judo heel veel verschillende judoka's op de mat getraind. Van jong tot (behoorlijk) oud. Trainingen waren en zijn soms zwaar. Ontzettend afwisselend qua oefeningen en voor iedere judoka een uitdaging. Of je nu recreatief judoka bent of wedstrijdjudoka. Zo ook Peter ten Haaf (65 jaar jong, oud-judoka, oud bestuurslid en erelid). Peter heeft een aantal jaren onder Sjef op de mat gestaan. Als we hem vragen wat Sjef typeerde zegt hij: "Van Sjef leerde ik dat opgeven geen optie was". Een mooi motto en de mensen die Peter kennen weten ook dat hij dit nog steeds in zijn dagelijks leven geloofd! Als we Wouter Storms spreken (oud-judoka) dan komt hij met de volgende anekdote over een training van Sjef: "Ik ga terug naar heel lang geleden. Sjef had een worp gezien op de olympische spelen en wilde deze even proberen / voordoen. Ik had geen idee wat er ging gebeuren. Het ging allemaal heel snel en de klap was inmens. Ook de 2e en 3e keer aangezien mijn mede judoka's hem graag nog eens zagen was herinneringswaardig. Wat was ik blij dat ik leidendvoorwerp mocht zijn (lees: sarcasme)".

Naast trainingen heeft Sjef ontzettend veel judoka's begeleid op toernooien. Van de kleine lokale wedstrijden tot Nederlandse kampioenschappen. Sjef heeft in alle jaren als hoofdtrainer behoorlijk wat kampioenen getraind. Gezien de huidige lichting judoka's verwachten we hier de komende jaren nog veel mooie successen.

Sjef, van harte gefeliciteerd met je 20 jaar hoofdtrainerschap bij J.V. Kenshiro Abbé. Hopelijk plakken we er nog eens 20 aan vast. Bij 25 houden we in ieder geval een feestje! Dankjewel voor alles namens iedereen bij J.V. Kenshiro Abbé.

Als er mensen zijn met leuke anekdotes over Sjef, mail deze dan. Dan zetten we ze hieronder erbij.

Ans Hendrikx Dukers (Oud-judoka, oud bestuurslid en erelid): "Eine beatere hub ich op  30 joar neet mit gemaak. Soms zien haere in eine staart, soms kort. Hea heat noojt get stoms, geks of zwoa oetgehaold. Super menneke".

Bas Emde (Judoka, bestuurslid): 'Wanneer we tijdens de trainingen een bepaalde techniek oefenen moet ik, met ruim 20 jaar judo, nog altijd een aantal keer oefenen om een goede worp te produceren. Wanneer Sjef een worp voordoet is het direct in één beweging perfect, dan denk ik altijd: Ik heb nog veel te leren!"