Het Gokyo-systeem

by Stef ten Haaf

Het zal ons judoka's wel opgevallen zijn, al die Japanse termen tijdens de lessen. 1e heupworp, 3e schouderworp enz, die hebben we verbannen. De rede is simpel. Judo is een Japanse sport. En hierbij hoort de Japanse cultuur. Een eerste verandering die werd doorgevoerd toen het huidige trainersduo het overnam was de keuze voor judo-systeem. Er zijn er namelijk meerdere. In dit artikel zoomen we in op de systemen en de keuze die gemaakt werd.

We hebben binnen judo te maken met twee mogelijke systemen. Het Gokyo systeem van Jigoro Kano of het Kawaishi Systeem van Mikonosuke Kawaishi. 
Kawaishi-systeem (Bron: judo-iwa.nl).
Mikonosuke Kawaishi werd in 1899 in Kyoto geboren en stierf op 30 januari 1969 in Parijs. In de jaren 20 van de vorige eeuw vertrok hij uit Japan en kwam via omzwervingen terecht in Frankrijk. Hier onderwees hij jiujitsu en judo. Rond deze tijd ontving Kawaishi zijn vierde dan van Jigoro Kano. In de tweede wereldoorlog vertrok hij naar Japan en werd een tijd lang opgesloten. Na de oorlog kwam hij terug naar Parijs om verder te gaan met lesgeven.

Hij ontwikkelde een intuïtieve instructiestijl en een numerieke ordening van de technieken die volgens hem geschikter waren voor het Westen. Hij paste zijn lesmethoden aan de Europese cultuur. Dit werd bekend als de Kawaishi-methode. Een van de veranderingen waaraan hij wordt toegeschreven, is de introductie van veel gekleurde banden om vooruitgang in judo te herkennen. Dit leek aan te slaan in Frankrijk en de belangstelling voor judo groeide snel.

Gokyo systeem (Bron: judo-iwa.nl).
Jigoro Kano ontwikkelde in 1895 een methode om judo technieken in te delen. Deze indeling noemde hij het Gokyo-systeem. In vijf groepen zijn acht werptechnieken (Nage waza) op een bepaalde manier gerangschikt. In 1920 presenteerde hij het definitieve systeem van 40 judo-werp-technieken. Rond de 100ste verjaardag in 1982 werden er 8 oude technieken, die niet in 1920 waren toegevoegd alsnog in een 6e serie toegevoegd (Habukareta waza). In 1987, 1997 en 2017 werden er weer 18 nieuwere werptechnieken erkend als officiële Kodokan judo-worpen (Shinmeisho waza). Voor het samen stellen van de technieken gebruikte professor Jigoro Kano de volgende principes:

- Elke techniek in het legt de basis voor een volgende techniek;
- De technieken zijn opklimmend in moeilijkheid voor uke.

Jigoro Kano bekeek judo niet vanuit het gezichtspunt van Tori (de uitvoerder) maar vanuit Uke (die ondergaat). Veiligheid was een belangrijk uitgangspunt. De eerste techniek De ashi barai is voor uke de meest veilige manier om te vallen, de laatste techniek Yoko gake is de meest harde valtechniek in judo. klik op de naam van de judotechniek voor meer gedetailleerde informatie.

Kenshiro Abbé
We hebben besloten om te kiezen voor het Gokyu systeem. Jarenlang is er een mix van beide systemen onderwezen. Bas en Stef willen judo bij Kenshiro Abbé weer terugbrengen naar de traditionele gedachte van het judo. Waar de voertaal Japans is en de examens overeenkomen met de verwachting bij de Judobond. Dit betekent niet dat hier geen ruimte is voor technieken uit het Kawaishi systeem. Maar dit betekent wel dat geen enkele judoka verrast wordt in de route naar 1e dan judo. Een opbouw van technieken van relatief eenvoudig tot steeds moeilijker. Waar in een vroeg stadium wordt nagedacht over welk vervolg kan ik aan een techniek geven. Hoe kan ik bewegen over de mat en Uke verleiden tot het in de val lopen. Bij beheersing van, door naar de volgende moeilijkheidsgraad. 

Heb je vragen over judo, systemen of keuzes die we als club maken. Laat dit dan gerust aan Bas of Stef weten. Ze beantwoorden met veel plezier alle vragen. Naast deze twee systemen zijn er ook verschillende kata systemen. In een volgend artikel zoomen we hier verder op in.