De jongste judoka's van Kenshiro Abbé

by Stef ten Haaf

Mag mijn kind al op judo? Een vraag die we geregeld krijgen.

Veel judoverenigingen laten judoka's vanaf 6 jaar starten. Sommige verenigingen vanaf 4 jaar. Bij Kenshiro Abbé is het formeel gezien 4 jaar. Toch staan er ook jongere kinderen bij ons op de mat. Meestal als een kind jonger is dan 4, laten we deze een aantal lesjes meedoen. We kijken dan of het samen al werkt. Meestal is het antwoord ja. Als club geloven we erin dat vroeg beginnen met judovormen goed is voor de ontwikkeling van een kind. Het is namelijk ondertussen ruim bewezen dat judo een sport is die goed is voor ontwikkeling op verschillende gebieden. Dit geldt natuurlijk voor jong en oud. Judo helpt bij:
 
1. Motorische ontwikkeling: Het zorgt voor een ontwikkeling in motoriek. Veel met links en rechts werken is goed voor de coördinatie en de samenwerking tussen de linker en rechter hersenhelft.
2. Leren valen (en opstaan): Leren vallen en durven vallen zorgt ervoor dat de kans op blessures minder wordt. Ook buiten de judomat is dit nuttig met het buitenspelen. Daarnaast vergt opstaan mentale kracht. Iedere training staan we hierbij stil.
3. Conditie en kracht: Judo is een sport waar veel beweging in zit. Het verbetert hiermee je algehele conditie. Maar al dat trekken en duwen is ook goed voor de ontwikkeling van je spieren. Dit kan weer helpen bij klachten of juist bij het voorkomen van klachten op latere leeftijd.
4. Zelfvertrouwen en weerbaar worden: Door dingen te doen die je niet gewend bent, foutjes mogen maken en jezelf te ontwikkelen, groeit je zelfvertrouwen. Samen met de trainers proberen we voor ieder individu hieraan te werken. Door het vallen, met iemand samen te moeten werken en vast gepakt worden is bewezen dat judo je weerbaar maakt. Zelfvertrouwen en weerbaar zijn, is ontzettend belangrijk voor ontwikkeling van een persoon. Deze twee facetten heeft iedereen in zijn dagelijkse leven nodig. 
 
Zo zijn er uiteraard nog meer punten goed aan judo. Denk eens aan balans, samenspel, normen en waarden enz. Judo is een sport die onzekere mensen zelfvertrouwen kan geven. Die pestkoppen normen en waarden kan meegeven. Een uitlaatklep na het werken of na school of gewoon om een teveel aan energie te kunnen verbranden. Er kunnen voldoende redenen zijn om lekker de mat op te stappen.
 
Brengt ons terug bij het begin van dit artikel. Mag mijn kind al op judo? als het aan ons ligt is het antwoord heel vaak JA! Kom gerust eens langs op zaterdag. De jongste judoka's trainen op zaterdag van 9.15 tot en met 10.00. Laten we samen kijken of het al past. Wij hebben er in ieder geval alle vertrouwen in, dat we ieder kind kunnen laten genieten van sport!
 
(En uiteraard zijn ook naast de aller jongste ook judoka's van 6 tot zou oud als je kan welkom bij ons. Bovenstaande punten gelden van jong tot oud. Kom langs en laat je informeren over de mogelijkheden. Vanaf 6 jaar hebben we aanbod op dinsdag en zaterdag).