Einde seizoen 2021-2022!

by Stef ten Haaf

Beste judoka's, ouders / verzorgers, 

Er zit weer een judoseizoen op. Een mooi seizoen waar het gelukkig weer meer over judo ging dan over Corona. In dit artikel blik ik (zoals jullie gewend zijn) terug op afgelopen seizoen. 

Laten we beginnen met het dominerende onderwerp de laatste jaren: Corona. Het beestje was ook dit seizoen aanwezig en heeft ervoor gezorgd dat we hier en daar wat aanpassingen hadden. Zo moesten we mensen controleren op hun coronapas voor toegang. (Dit is uiteraard niet waar onze club voor staat). Eind december en begin januari zijn we even dicht geweest. Ook het publiek was niet altijd welkom. Dit was niet altijd even leuk. Maar gelukkig hebben we amper lessen hoeven missen, er is op die paar weken in december en januari na altijd lesaanbod geweest. Dus in vergelijking met afgelopen seizoenen viel het reuze mee. En na de lockdown ging plots alles weer open. Iedereen was weer welkom, en vanaf toen ging het hard bergopwaarts. Het onderwerp zal blijven rondzoemen en we zullen hierin iedere keer onze weg moeten vinden. In ons oogpunt moeten we vooral kijken naar wat kan en mag wel en daar samen van genieten.
 
Trainen, trainen, trainen! 
Dit seizoen was voor mij (en ik gok) ook voor Bas vooral spannend. Het zou het eerste volle seizoen worden als nieuw trainersduo. Bas op de dinsdag en ikzelf op de zaterdag. De verantwoording over de judo kwaliteit was even een nieuw gevoel om te ervaren. Maar we gingen er voorbereid in. Overleg over de lesstof en tussendoor zelf nog trainen. Want in november 2021 had Bas examen voor zijn eerste dan. Een promotie die nodig was om te mogen starten met de lerarenopleiding. Dus in november was het eerste technische meetmoment. Hadden we Bas klaargestoomd voor het halen van een dan examen? Het antwoord daarop was ja!
 
Kort na Bas zijn examen was het tijd voor de examens van onze eigen judoka's. Bas en ik hadden vroeg in het seizoen al bekend gemaakt dat we dit jaar gingen gebruiken voor wat veranderingen door te voeren. Zo gingen alle Nederlandse termen overboord, maakte we meer plaats voor het Japans en werd er meer bewegend judo met linkse en rechtse worpen vereist. Ook gingen we duidelijk het Gokyo systeem van de judobond gebruiken. Dit betekende voor onze leden dat ze voor hun examens veel specifieke en vooral nieuwe dingen moesten leren. Voor nieuwe leden was dit uiteraard geen probleem, maar voor leden die al langer lid zijn, kon dit betekenen dat ze extra stof kregen voor hun examens. Maar tijdens het examen zowel in december als nu in juli konden we concluderen dat de gewenste stap is gezet. We hebben op beide meetmomenten een goed niveau gezien en daar mogen we met z'n allen ontzettend trots op zijn. Deze weg zullen we komend seizoen voortzetten. Naast Bas gingen in juni Myrthe en Shauny ook op voor hun 1e dan judo. Beide wisten met een overtuigende examen te slagen. Komend seizoen zal ik zelf examen afleggen voor de 2e dan en dan zal Bas kort erna ook weer examen doen. De 2e dan is een vereiste voor onze judoleraar A papieren officieel te maken.
 
Wedstrijden.
Onze wedstrijdjudoka's hadden dit jaar weer een iets normaler jaar. In het begin van het seizoen waren er nog wat wedstrijden die niet door gingen, maar zeker in het tweede gedeelte van het seizoen hebben we ze weer zien strijden. We zijn naar een leuk aantal toernooien geweest, waar we onze judoka's hebben zien omgaan met winst en verlies. We hebben veel geleerd van de wedstrijden en ik denk dat iedereen mag terugkijken op een geslaagd seizoen. We hebben op ieder toernooi meegedaan om de prijzen en onze wedstrijdgroep was ontzettend stabiel. Voor komend seizoen zullen we tijdens de wedstrijdtraining meer de focus leggen op de wedstrijdjudoka. 
 
Activiteiten.
Het leuke van afgelopen seizoen is, is dat we elkaar ook weer buiten de trainingen hebben gezien. Naast de wedstrijden en bandenexamens hebben we elkaar ook gezien met de minimars die dit jaar weer doorging. Met een grote groep judoka's en ouders hebben we onder het genot van een hapje en een drankje 10km gewandeld. Het was een heerlijke dag! Ook waren dit jaar weer de clubkampioenschappen, waar gestreden werd om verschillende prijzen. We zagen hier bij alle leeftijden goed judo. Daarnaast ging de aanmoedigingsprijs naar Dex en werden Lars en Carmen Judoka van het jaar. Ook dit zetten we door naar komend seizoen. Want in oktober gaan we met z'n allen op kamp!
 
2021-2022! 
Veel mooie momenten in 2021-2022! Veel lachende gezichten. Er gebeurde nog zoveel meer. Karlijn nam het van Tamara over. We vonden in Nancy een nieuwe voorzitter voor het volgende seizoen. Er kwamen hulptrainers bij en er gingen hulptrainers weg. Met trots kijken we terug. Naar wat we als club bereiken, hoe onze judoka's als individu ontwikkelen en vooral naar het plezier wat er is in de sport die ons bindt. Onze club is groeiende. Ons ledenaantal zit ver boven de 70. In mijn ogen hadden we geen beter 1e jaar jaar kunnen hebben. Komend seizoen pakken we door. 
 
DANK!
Een speciaal dankwoord voor/aan Marco Colson. Marco is onze supervisor totdat wij alle benodigde papieren hebben. Marco geeft af en toe les en adviseert ons waar nodig. Daarnaast helpt Marco bij de voorbereiding van de dan examens. Marco we leren elkaar steeds beter kennen. We blijven het zeggen, dankjewel voor al je tijd en energie!
 
Dit was mijn laatste jaarsamenvatting als voorzitter. Ik wens Nancy heel veel succes en plezier in haar nieuwe rol! Dankjewel dat ik dit zo lang mocht doen!
 
Beste judoka's, ouders en verzorgers! Mede namens de overige bestuursleden en de trainers. Dank jullie wel voor het vertrouwen dit seizoen. We wensen jullie een fijne vakantie. Tot dinsdag 6 september!
 
 
Met sportieve groet!
 
Stef ten Haaf
Voorzitter J.V. Kenshiro Abbé